FIMEn säätiö myönsi kaksi juhlavuosistipendiä J. J. Sederholmia ja egyptiläisten naisten kokemuksia liikkuvuudesta käsitteleviin maisterintutkielmiin

Suomen Lähi-idän instituutin säätiö myönsi kaksi juhlavuosistipendiä Lähi-itää käsitteleviä maisterintutkielmia varten.  Stipendit myönnettiin Dritëro Ferrille, jonka tutkimus käsittelee J. J. Sederholmia ja Kansainliiton Albanian tutkintakomissiota, ja Anniina Niittyselle, joka tutkii naisten kokemuksia liikkuvuudesta Egyptistä Eurooppaan.

Ferri tutkii Kansainliiton tutkintakomission, joka lähetettiin Albaniaan vuonna 1921 määrittämään sen rajoja Kreikan ja Jugoslavian kanssa. Komission johtajana toimi J.J. Sederholm, Suomen merkittävin geologi. Sederholmista ja Albaniasta ei ole kirjoitettu monografiaa tai artikkelia, eikä komissiosta yleensäkään ole kirjoitettu juuri mitään. Analysoitu materiaali sisältää Sederholmin yksityisiä kirjeitä ja raporttejaan Kansainliiton verkkoarkistosta. Hilma Granqvistin uutisartikkelia lukuun ottamatta Sederholm on edelleen huonosti tunnettu henkilö Suomessa, vaikka hän ajoi ulkomailla Suomen oikeuksia venäläistämisen aikana ja hänellä oli merkittävä rooli ​​Ahvenanmaa-kiistan ratkaisemisessa. Sederholmin kuvaus islamista Albaniassa tarjoaa ainutlaatuisen, suomalaisen näkökulman islamista Balkanilla, alueella, jota on tutkittu vähän.

Niittynen aikoo tutkielmassaan tarkastella haastattelututkimuksen keinoin sitä, miten sukupuolittuneet tekijät ovat vaikuttaneet egyptiläisten naisten maahanmuuttoon liittyviin motivaatioihin, mahdollisuuksiin ja käytäntöön sekä sitä, millaisia kokemuksia egyptiläisillä naisilla on Eurooppaan muuttamisesta. Hän soveltaa tutkielmassa intersektionaalista liikkuvuuden mallia, jossa tarkastellaan maahanmuuton syitä ja motivaatioita moniulotteisesti. Tutkielman aihe on yhteiskunnallisesti merkittävä ja ajankohtainen tilanteessa, jossa Egyptin autoritaarisia piirteitä saava yhteiskunta ei tarjoa kansalaisilleen, erityisesti naisille, houkuttelevia tulevaisuuden näkymiä. Toisaalta Euroopassa maahanmuuttovastainen retoriikka on yleistä ja maahanmuuttajien, varsinkaan naisten, moninaiset näkökulmat eivät saa tilaa keskustelussa. Tutkielma luo uutta tietoa siitä, millaisia motivaatioita ja kokemuksia erityisesti naisilla on liittyen Eurooppaan Egyptistä suuntautuvaan liikkuvuuteen.

Säätiö keräsi juhlavuotensa kunniaksi lahjoituksia juhlavuosistipendiä varten. Stipendivaroja kerättiin loppuvuonna 2024 niin arpajaisilla kuin suorina lahjoituksina. Lämmin kiitos kaikille lahjoittajille ja onnittelut stipendien saajille!