Resident Scholar -ohjelma

Instituutin Resident Scholar -ohjelma antaa tutkijoille mahdollisuuden jatkaa akateemista tutkimustaan. Keväällä 2021 käynnistetty ohjelma on tarkoitettu libanonilaisille ja Libanonissa toimiville tutkijoille. Residenssin aikana tutkija voi harjoittaa omaa akateemista tutkimustaan ​​ilman hallinnollisia velvoitteita FIME:n pienen kollegiaalisen työyhteisön täysjäsenenä Beirutissa. Tutkija saa oman työtilan sekä pääsyn muihin FIME:n henkilöstölleen tarjoamiin resursseihin, kuten pieneen kirjastoon, teknisiin laitteisiin ja seminaarihuoneeseen. Oman tutkimuksensa lisäksi resident scholar järjestää akateemiselle ja/tai suurelle yleisölle suunnatun tapahtuman (esim. pieni kulttuuri- tai akateeminen tapahtuma, omaa tutkimusta popularisoivan kirjoitus tai podcast).

Hakeminen

Vuoden 2025 residenssitutkijan hakuaika ei ole alkanut.

Nykyinen Resident Scholar

Sana Tannoury-Karam (2024)

Sana Tannoury-Karam on FIMEn residenssitutkija. Tannoury-Karam on historian apulaisprofessori Lebanese American Universityssa (LAU). Hän on modernin Lähi-idän ja globaalin historian tutkija, joka on erikoistunut poliittisen vasemmiston, kansainvälisyyden ja nationalismin teemoihin, intellektuellien sosiologiaan ja Lähi-idän aate- ja sosiaalihistoriaan. Tannoury-Karam on myös kiinnostunut muistamisen ja unohtamisen, maanpakolaisuuden sekä kuulumisen kysymyksistä.

Hänen tämänhetkinen kirjaprojektinsa keskittyy arabilaisen marxistiryhmän poliittiseen järjestäytymiseen ja aktivismiin. Ryhmä puhui sosiaalisen oikeudenmukaisuuden, työväenluokan kansainvälisen solidaarisuuden, yleisen äänioikeuden sekä luokkataistelun ja imperialismin vastaisen taistelun puolesta ja vastusti kapitalismin epäkohtia.

Aikaisemmat Resident Scholarit

Mariam Al Hasbani (2023)

Mariam Al Hasbani is a researcher and faculty member at the Faculty of Arts and Sciences at the University of Balamand in Lebanon. She earned her Ph.D. in Sociology from the Lebanese University in 2019, where her doctoral research delved into “The Interrelationship between Gender and Lebanese Social Scientists’ Educational Migration Determinants and Effects on Employment in Academia”. Al Hasbani worked at various universities in Lebanon, including the Lebanese American University and the American University of Beirut. Throughout her career, she has led and collaborated on numerous research projects alongside interdisciplinary teams of researchers. She has also undertaken research residencies at distinguished institutions such as the Center for Population and Development and Aix-Marseille University in France, and participated in many local, regional and international conferences and seminars. Her research interests include, but not limited to the following areas; sociology of education, academic mobility, gender and migration studies.

Dima Smaira (2022)

Dr. Dima Smaira työskentelee tuntiopettajana Beirutin amerikkalaisen yliopiston (AUB) politiikan ja julkishallinnon laitoksella sekä itsenäisenä tutkijana. Smaira on ollut post doc-tutkijana Durhamin yliopiston maantieteen laitoksella sekä vierailevana tutkijana Lontoon King’s Collegessa. Smaira on kiinnostunut tilallisesta ja arkisesta käänteestä kansainvälisten suhteiden sekä rauhan- ja konfliktintutkimuksessa. Hän käyttää tutkimuksessaan sekä perinteisiä laadullisia että osallistavia etnografisia menetelmiä, mukaan lukien digitaalista tarinankerrontaa ja kartoitusta. Hänen tutkimuksensa keskittyy nuorisoon ja kansalaisuuteen syvästi jakautuneissa yhteiskunnissa, sekä arkiseen rauhaan ja turvallisuuteen Libanonissa, erityisesti Beirutin eteläisissä lähiöissä (Dahiyeh). Smaira on myös jäsen Khaddit Beirutissa (Beirut Shake-up), reformi- ja toipumishankkeessa, joka käynnistettiin Beirutin sataman räjähdyksen jälkeen vuonna 2020.

Dima Smairan kuva.

Vana Kalenderian (2021)

Dr Vana Kalenderian on osteoarkeologi, joka tutkii muinaisen Lähi-idän hautauskäytäntöjä keskittyen erityisesti roomalaisaikaiseen Libanoniin. Kalenderian on valmistunut osteoarkeologian maisteriksi Edinburghin yliopistosta vuonna 2013 ja arkeologian tohtoriksi Groningenin yliopistosta vuonna 2020. Kalenderianin tohtorinväitös ”Resurrecting Berytus: a Contextual Analysis of Burials from Roman Beirut” käsitteli roomalaisaikaisen Beirutin hautauksia ja tarkasteli muutoksen ja jatkuvuuden teemoja hautauskäytännöissä kaupungin kolonisaation jälkeen.

Arkeologisten tieteiden ja muinaisyhteisöjen terveyden ja elintapojen lisäksi Kalenderianin tutkimusintresseihin lukeutuvia teemoja ovat imperialismi ja kolonialismi, muuttoliikkeet ja liikkuvuus, sosiokulttuurinen muutos, yksilö- ja ryhmäidentiteettien ilmaisutavat sekä muinaiset rituaalit ja uskomusjärjestelmät. Kalenderian kirjoittaa myös historiallista ja arkeologista blogia, jossa hän julkaisee laajemmalle yleisölle kirjoitettuja popularisoituja artikkeleita. Tutkijaresidenssinsä aikana Kalenderian laajentaa roomalaisaikaiseen Beirutiin keskittyvää tutkimustaan tarkastelemalla muinaista ruokavaliota ja sen yhteyksiä terveysongelmiin, sosiaaliseen statukseen, maantieteelliseen taustaan ja kulttuurillisiin käytäntöihin.

Vana Kalenderian

Rima Majed (2021)

Dr Rima Majed on sosiologian apulaisprofessori Beirutin amerikkalaisen yliopiston AUB:n sosiologian, antropologian ja mediatutkimuksen yksikössä. Majedin työssä keskeisiä teemoja ovat yhteiskunnallinen epätasa-arvo, yhteiskunnalliset liikkeet, sektarianismi, konflikti ja väkivalta. Majed on tehnyt tohtorinväitöksensä Oxfordin yliopistossa, missä hän tutki rakenteellisten muutosten, yhteiskunnallisen mobilisaation ja sektarianismin välisiä yhteyksiä Libanonin kontekstissa. Vuosina 2018–2019 Majed työskenteli vierailevana tutkijana Mamdouha S. Bobst Centre for Peace and Justice -keskuksessa Princetonin yliopistossa Yhdysvalloissa.

Majedin artikkeleita on ilmestynyt useissa kirjoissa, akateemisissa lehdissä ja erilaisilla media-alustoilla, mukaan lukien Social Forces, Mobilization, Routledge Handbook on the Politics of the Middle East, Middle East Law and Governance Journal, Oxford Handbook of the Sociology of the Middle East, Global Dialogue, Idafat: The Arab Journal of Sociology, Al Jumhuriya, OpenDemocracy, Jacobin, Middle East Eye, CNN ja Al Jazeera English.